Prugom do veće saradnje

Bez autora
Jul 06 2011

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore, u saradnji sa Vladom Bosne i Hercegovine, predstavilo je projekat regionalne pruge "Čapljina-Trebinje-Nikšić". Projekat je finansiran iz programa CARDS Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, a njegova realizacija bi koštala i do milijardu ipo eura. Projekat Regionalne pruge "Čapljina-Trebinje- Nikšić" značajan je jer će doprinijeti ekonomskom razvoju Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekat je značajan za povećanje mobilnosti i robe i ljudi, za povećanje standarda građana i ukupnog društvenog razvoja i povećanje turističkog i poljoprivrednog prosperitata. Ovaj projekat se realizuje u zemljama koje imaju jasan stav prema EU kao i sve ostale zemlje jadransko-jonskog regiona. Projekat je bilo teško napraviti jer nije bilo dovoljno novca. Projekat uključuje tri scenarija koji pokazuju kako bi trebalo izgraditi prugu.

Prugom do veće saradnjeMinistarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore, u saradnji sa Vladom Bosne i Hercegovine, predstavilo je projekat regionalne pruge "Čapljina-Trebinje-Nikšić".

Projekat je finansiran iz programa CARDS Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, a njegova realizacija bi koštala i do milijardu ipo eura.

Projekat Regionalne pruge "Čapljina-Trebinje- Nikšić" značajan je jer će doprinijeti ekonomskom razvoju Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kazao je sekretar Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore Zoran Radonjić:

"Projekat je značajan za povećanje mobilnosti i robe i ljudi, za povećanje standarda građana i ukupnog društvenog razvoja i povećanje turističkog i poljoprivrednog prosperitata. Ovaj projekat se realizuje u zemljama koje imaju jasan stav prema EU kao i sve ostale zemlje jadransko-jonskog regiona."

Predstavnik Evropske Unije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, Goran Filipović, kazao je, kako prenosi Antena M, da je projekat bilo teško napraviti jer nije bilo dovoljno novca. Projekat uključuje tri scenarija koji pokazuju kako bi trebalo izgraditi prugu, objašnjava Filipović:

"Mi ćemo zato nastojati da privučemo pažnju banaka koje bi mogle biti zainteresovane za finansiranje ovog projekta, a bez čijeg učešća sumnjamo da ovaj projekat može postati stvarnost."

Filipović se nada da će i ostale zemlje regiona podržati taj projekat:

"Prevashodno mislimo na Hrvatsku, Albaniju, Kosovo pod UMNIK-om i Grčku koje, takođe, mogu naći svoj interes i podržati ove napore."

Dužina pruge "Čapljina-Trebinje-Nikšić" iznosi 188,85 km, a u zavisnosti od scenarija koji se odabere, vrijednost investicije se procjenjuje do milijardu ipo eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik